Metamorfose Diekhuus vordert gestaag

11 juni 2024

De metamorfose van het Diekhuus in Middelharnis is in volle gang. De verbouwing verloopt goed. De werkzaamheden vinden vooral binnen plaats, zodat het gebouw straks gereed is om ook de Bibliotheek te huisvesten. Ook vindt verduurzaming plaats. Begin maart verdween het Diekhuus achter bouwhekken en verrees er een bouwplaats op het plein. De theater-, film- en muziekactiviteiten van Stichting ZIJN waren tijdelijk op andere locaties. Als de grootste sloop- en bouwwerkzaamheden straks voorbij zijn, verdwijnt de bouwplaats op het plein grotendeels. Dan gaan de werkzaamheden binnen nog even door. Vanaf maandag 2 september 2024 viert het Diekhuus een week lang de heropening.

Onder één dak
Met de verbouwing is een belangrijke stap gezet richting de nieuwe huisvesting van de Bibliotheek. De Bibliotheek van Middelharnis, onderdeel van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, is nu nog te vinden aan het Kerkepad. Dat pand is verouderd. De afgelopen jaren is er daarom door gemeente Goeree-Overflakkee, welzijnsorganisatie Stichting ZIJN en de Bibliotheek goed gekeken naar de mogelijkheden van het Diekhuus. Zowel Stichting ZIJN als de Bibliotheek zien uit naar de samenwerking waarbij ze – elk vanuit hun eigen rol – elkaar kunnen versterken en zo samen het Diekhuus nog beter op de kaart kunnen zetten. “Het zijn twee hele verschillende organisaties, maar als je verder kijkt dan zie je veel raakvlakken”, aldus wethouder Berend Jan Bruggeman. “Het Diekhuus is een prachtige locatie, in het kloppende hart van Middelharnis. We zien een plek voor ons waar je terecht kunt met vragen, nieuwe dingen leert en ontdekt, elkaar ontmoet en kunt genieten van kunst en cultuur.” Lianne Wittekoek, manager Welzijn van Stichting ZIJN voegt daaraan toe: ‘Het Diekhuus was altijd al een levendig sociaal cultureel centrum. Met de bibliotheek in hetzelfde pand creëren we een fijne, toegankelijke plek waar iedereen welkom is voor ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en een gevarieerd cultureel programma. We kijken er naar uit!’

Bibliotheek
De Bibliotheek komt in het middendeel van het Diekhuus. De verschillende ruimten blijven én ook de gang blijft. Wel voelt het geheel straks ruimtelijker. Met lichte, natuurlijke kleuren is het nieuwe interieur open en toegankelijk. Sfeervol gebruik van planten en groen maakt dat de ruimten een fijn en rustig gevoel uitstralen. De ruimten van de bibliotheek staan allemaal met elkaar in verbinding. De nieuwe foyer is een fijne plek voor een hapje en drankje, bijvoorbeeld bij het lezen van een krantje of tijdens een theaterbezoek. De theaterzaal en zaal 6 blijven hetzelfde.

Naast het uitlenen van boeken en andere materialen vinden ook alle andere activiteiten van de bibliotheek van Middelharnis straks plaats in het Diekhuus. Denk aan de gratis activiteiten van het DigiTaalhuis (taalhulp, computerlessen, verbeteren van digitale vaardigheden). En er zijn leuke, inspirerende workshops, lezingen, films en jeugdactiviteiten. “Wij vinden het belangrijk dat de bibliotheek een ontmoetingsplaats is en blijft. Dus kom vooral binnen, ook al zoek je niets. Je bent en blijft welkom voor een praatje. Of om even rustig een tijdschrift te lezen of iets op te zoeken op de computer. We zijn er voor iedereen”, benadrukt Kristi Okker van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Als de stofwolken straks zijn verdwenen, staat er een vertrouwd en vernieuwd Diekhuus. Aan de buitenkant is er misschien weinig veranderd, maar binnen des te meer. Kom vooral zelf een kijkje nemen! In de openingsweek is hier volop gelegenheid voor en staan er tal van leuke activiteiten op het programma. Houd hiervoor www.hetdiekhuus.nl in de gaten!